tirsdag 5. februar 2008

Helse Norge og en nattevakts betroelser;0)

Helse Norge er ikke slik det burde være.
Med så mye penger på bok, skatter og avgifter burde det være en enkel sak å gjøre forandringer, men skjer det?
Det er langt i fra satt av nok ressurser, for eksempel til en verdig alderdom for de som må bo slutten av sitt liv på et sykehjem.

Nå er det ikke bare interiøret rundt pasientene og den fakta at rommene er for små til å kunne bruke de hjelpemiddler som en trenger, men at det er ikke nok personale på jobb til å ta seg av de gamle slik vi burde.
I et av verdens rikeste land er det faktisk eldre som er både underernært og feilernært for at ingen har nok tid til å hjelpe de å spise.
Mange skader seg unødvendig for det er ikke nok personale til å passe på de, for å ikke snakke om den gode samtalen. Når skal vi ha tid til den?
Gjøremål som gjør hverdagen trivelig, og at mennesket bak pasienten kan føle at det er til nytte, har en ikke penger nok til å koste på.
Og her snakkes det om sparing av bleier, handsker og alt annet utstyr.
Og flere som bor på sykehjem burde hatt et annet alternativ, på grunn av ung alder men sykdom, eller at de med ganske bra funksjonsevne faktisk med mer oppfølging kunne ha bodd hjemme lengre.
Mye av grunnen til at driften faktisk går rundt, og at dagene for pasientene kan oppleves gode, er på grunn av den ekstra innsatsen de fleste gjør, og en god del på bekostning av det personalet som jobber der. (dette gjelder jo også på sykehus, i hjemmesykepleien, skoler osv.)

Men mye av den ekstra innsatsen ville ikke vært gjort hvis det ikke føltes givende og lystbetont, og en kan ha det veldig morro mens en holder på, og enkelte ganger føler vi at vi er ganske gærne.
Missforstå meg rett her nå da, vi er ikke noen supermennesker som gjør mer og alt bedre enn andre. Vi i helsevesenet kan være leie, ha dårlige dager og sluntre litt unna vi også.
Og som en av nattvaktene her så skal jeg være ærlig å si at det er ikke alle oppgaver som vi blir satt til som vi gjør med et smil, vi "syter" vi også.
Men i slike sammenhenger som i det å prøve gjøre det koselig rundt oss, for pasienter og personalet, kan vi strekke oss langt. Jeg ser at de fleste på sykehjemmet er villige til å gjøre en ekstra innsats for vi bryr oss om de flotte menneskene som bor her, og de som er innom på avlastning. Det er faktisk veldig fint og spesielt å få bety så mye for mange i lang tid, og når det nærmer seg livets slutt.

I forrige innlegg skrev jeg at jeg hadde vært på jobben og malt litt, men også at vi hadde planer om å male mer neste natt. Denne gangen tok jeg med kamera, tenkte jeg kunne vise dere litt hva nattevaktene på sykehjemmet "mitt" gjør på når alle andre sover søtt i sengene sine;0)

Så da Merete og jeg troppet ivrige opp med mer maling og store planer, var det enkel sak å "smitte" de to som faktisk var på jobb.
Mellom oppgaver, ringeklokker og rundeturer satt både Liv Anne og Jill ivrig å klippet stoff (beklager til dere som kjøpte stoffet for å lage gardiner... hehe) til seng og stoler, sydde kantene og sprettet av gamle borrelåser. Her er det snakk om bruke det en har, gjenbruk;0)Ivrige flickor som er vant til å samarbeide ser dere.


Mye av møblene vi har på huset ser ganske så institusjonspreget ut, og det som kunne vært koselige møbler i en stil som gammelt folk liker, ser mer ut som noe en ville puttet på hytta for en del år tilbake.


Stoffene er falmet og kjedelige, det synes vi som har sett de en del år vertfall.


Penger til nytt er jo bare å glemme, det mangler maling på armlener og ellers, og møblene ser mye verre ut en hva bildene viser. Og jeg tror ikke at de som sitter å fordeler midler i Molde kommune tenker shabby shic;-p


Her kan dere begynne å ane kaoset vi har lagd.. Merete i kjent positur !

En gammel 90-talls tv-benk som hang på halv 8, gikk fra lakket trehvitt til mørkeste koksgrå, og reserve-vaktmesteren Merete skrudde fast løse deler.


Her er foreløbig resultat, er bare et strøk, trekkene er ikke satt fast og vi skal lete i skapene hjemme etter ny løper og bordpynt.


Sengen ble faktisk virkende mindre etter at vi fikk malt den, skal sy nye putetrekk til putene, måtte bare dandere litt så det ser ok ut i dag når pasientene, personalet og pårørende er på stuen. Vi har malt et skap som skal henge over sengen, kommer vel opp neste natt.

Hva tror dere, kan kommunen leve med 250 kr i malingsutgifter?

Vi ble vertfall veldig fornøyde med nattens resultat, og enda bedre vil det bli for vi stiller opp 3 stk. i beste dugnadsånd til natten for å sette kronen på verket... hehe

Ønsker dere alle med dette bildet fra dagens lille tur, en god alderdom og en trivelig tirsdag;0)

20 kommentarer:

Nina i Paradiset sa...

Så heldige dere er som kan sitte sammen på nattevaktene da!
På Orkdal Helsetun er det 5 avdelinger i forskjellige etasjer og bygninger som gjør at de 5 nattevaktene ikke møtes borsett fra i matpausen/fellesstunden.

Ellers er jeg svært enig i mye av det du skriver ang. Helse-Norge. Stort press på betjeningen fører også til økt sykemelding og mye fravær. Dette blir absolutt ikke billigere for Staten!
Aktivitetstilbudet her i kommunen er elendig. De har ikke ansatt en eneste aktivitør innen eldreomsorgen, oså dagens hovedbegivenheter er måltidene. Spennende!
Kjedsommelighet gjør at det er mye lettere å henge i klokka hele dagen.

Kunne også skrevet et laaaangt innlegg om dette, men da blir det ikke sying på meg i dag! ;)

Møblene ble flotte da! Kjempebra at dere finner på sånne ting på natta! Mye morsommere enn å se på MESS-TV *blæh*!

Anonym sa...

Ble kjempefint. Du er helt utrolig, ikke mange som bruker svangerskapspermisjonen sin til å gjøre arbeidsplassen koseligere.Klem fra stolt storesøster

Anita sa...

Hatten av for dere! Allerede når dere sydde nattaengler skjønte jeg at dere også har et flott arbeidssted!!
Ha en flott uke videre!
Klemmer fra Anita

organic-lizzi sa...

Så utrolig omtenksomt at dere gjorde dette..Du har sååå rett i det du skrev.Tenk at mange eldre nesten ikke får kommet opp i en stol fordi det ikke er tid til å hjelpe de opp eller i seng igjen..
Det ble skikkelig fint:-)Bravo til dere!!
Natta til deg & klem fra Randi

Hulda sa...

Det må være utrolig hyggelig på jobb hos dere! Så flott tiltak, og så fint det ble! Det blir nok både de gamle og dere som jobber der å kunne kose dere med lenge. :)

Nina i Paradiset sa...

Dessverre er det stille på hus-fronten i dag. Har litt lyst på det røde, koselige på Nesjestranda, men ser for meg at enten blir det veldig dyrt, eller så er det fult av råte... Hmmm

Linda sa...

Hei Aina!Skal si dere var ivrige
på jobb natterstid.Hmmm.,jeg jobber som aktivitør på et sykehjem.Å vil minne dere på å ha noe gammelt sammen med det nye.
Hos oss samler vi på gamle ting,en vegg til gamle "platter" tallerkener til å henge på veggen.
Slike som kommer ut ei gang i året.
Tur ting,syting/syskrinn,gamle bilder,puter,osv.Flott til erindring.Ellers vil di ha ordbok,atlas,til å finne fram i når beboere og personalet snakker sammen ved ettermiddagskaffen.
Lykke til med prosjektet.Ha det fint! Hilsen Linda.

Marte sa...

Bra innlegg!!!

Nå ble jeg stolt av deg;) Hi hi litt rart.. men føler jo at jeg kjenner deg litt da vet du;)

Så flinke dere er! Og så lurt å ta det dere har hjemme som ikke blir brukt uansett!

Ja, jeg liker å holde meg ung;) hi hi Jeg synes bare at jeg virket som en liten jålete jente som elsker rosa og danser, da jeg leste om meg selv, så jeg måtte tulle litt med det;)

Som vi har snakket om tidligere så føler jeg meg egentlig ikke så ung(bortsett fra min lidenskap for rosa;), samboeren min har bursdag på lørdag og han blir 31...! (puh;)

Ha en fin onsdag!!!
Klem fra meg

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Ohh vad härligt det ser ut med en liten skidtur...längtar efter snö här nere!!!

Tack för de fina orden du skrev på bloggen min...de värmer

korten är gjorda i photoshop, men har fått hjälp med det....så det kan jag tyvär inte ta åt mig äran för!!

MiaMaria sa...

Men vilket jobb....suveränt!

Och underbara vinterbilder det behöver vi verkligen här. Här är det bara regn.....

HA´en skön dag!
Miamaria

HildeS/Frøken Fryd sa...

Hipp Hurra for nattevakter som dåke:)
Eg er kjempeimponert over den innsatsen du/dere gjere.
Men det skurrer litt når ein gjer slikt på fritid/ dugnad, gratis for kommunen.
Det vart veldig fint dette som de har gjort, og håper at det vert sett pris på av dei som bur/jobbar der.
Lukke til med resten av prosjekta, og ha ein fin dag:)

Merete sa...

Så flinke dåke er som gjer slikt for å glede dei som bur på sjukeheimen!! Ein blir jo ikkje akkurat i godt humør av slitte møblar m.m Men det er jo for gale at kommunane skal ha såå dårleg råd at ein ikkje kan halda kommunale hus ved like...eg jobbar sjølv i ein barnehage og der har vi akkurat samme problemet! Bra at du og dei andre står på - bra jobba!!! ser ut som om de har det triveleg på nattevaktene :o) ha ein fin dag!

My little footprints sa...

Hei!
Ja dette innlegget er noe av det som står mitt hjerte nærmest. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal begynne å skrive til deg, for det er så mye jeg vil si! Som sykepleier på et sykehjem, en langtidsavdeling, kjenner jeg godt igjen dine følelser for pasientene. Jeg er så utrolig glad i mine, og vil ordne og gjøre det trivelig rundt dem. Jeg vet ikke hvor mange penger jeg har vært ute med fra min egen lommebok for å gjøre det mest mulig koselig, eller hvor mange timer jeg har brukt gratis for å skape en herlig hverdag for dem. For et par år siden begynte jeg å ha juleverksted med pasientene, jeg laget pepperkakedeig, kjøpte gløgg og handlet inn utsyr for at det skulle bli et flott juleverksted! Og gjett om de koste seg!! På grunn av at jeg fikk med meg annet personal også på frivillig basis, klarte vi fint å gjennomføre dette. Og selvfølgelig måtte vi passe på at også skjefene så hvilken glede dette skapte hos pasienter og personal.Nå to år senere, får vi faktisk midler til 2 juleverksted før jul! Tenk det! Det nytter! Det samme gjelder når det handeler om lørdagskos. Her er det ikke noe middler til hverken brus, lettøl, vørterøl, et glass vin, saltstenger, mokkabønner eller noe godt. Neida, her er det ikke noe midler til godt i det hele tatt! Men dette ønsket jeg å gjøre noe med! Om disse skjefene sitter hjemme i stua si og får lyst på noe godt, hvorfor tror du at disse gamle ikke har lyst på noe godt? Og som det gleder dem! Å få ett glass brus og noen saltstenger og ostepop, gjør jo så mye! Vel, jeg gikk i gang med å spørre pårørende. Vi har en pasientsafe, hvor hver og en pasient har vær sin "konto". Av disse pengene, tok jeg(med pasient og pårørendes tilatelse) kun 20-40 kr fra hver pasient og dro ut og handlet! Det er ikke mye som skal til og når man ganger 30 med 21 pasienter, blir faktisk dette en hel masse godt! Ja det holder for en hel måned! Så dette har vi begynt å gjøre en gang i måneden for at pasientene skal få mulighet til å kose seg. Jeg er nødt til å gi deg og ditt personal all verdens ros! Jeg synes dere er utrolig flinke, og det er godt at slike som dere finnes og har så flott engasjement! Tross alt, så tror jeg du har en fantastisk arbeidsplass med dette samværet! Jeg sender dere en stor bukett med roser i tankene, bae fordi dere er så flinke som dere er og gjør en fantastisk innsats!!
Klemmer fra Beth

Anne-Berit sa...

Herlighet,tenk om alle var som dere,blir nesten rørt jeg.FLOTT!!!!!

Linda sa...

Hei Aina!Det var morro at du fikk noen ideer.Jeg har jo trim/sittedans med beboerne,vi sitter i en ring,etterpå er det litt "fotball" og jeg har sydd små risposer som vi kaster i ei bøtte i midten av ringen.Ellers baker vi,
synger, leser vitser osv.
Etter påske er det elever utplasser
da planlegger jeg utstilling med gamle ting.Håper ansatte og pårørende har noe å låne ut.Da skal jeg prøve å sammarbeide med kjøkkensjefen om å lage litt tradisjonsmat fra bygda.
Ellers har vi besøk av en barnehaget som holder hus like i nærheten.Di 3 barn og en voksen, vi synger sammen.
Det er fint å bruke ordtak,si halve
og di eldre kommer med resten.
Vi har en sansehage som blir brukt mye.Der samler vi gameldakse
stauder som pioner,løyntnanshjerte osv.Bærbusker,jordbær,urter m.m
Fint å sammarbeide med pårørende,hagelag osv.Siden dere ikke har aktivitør er nok noe av dette vanskelig å få til, men man kan jo få til noe.Dere er jo kreative jenter.Lykke til! Linda:)

Hilde sa...

Oj - Så flott det ble.. Sikkert hyggeligere å være der også, tenker jeg, etter at det ble så fint..
Mvh. Hilde

Zizzi Molde sa...

Først ; Gratulerer med ny bil! Så må jeg bare si at det prosjektet deres står de absolutt respekt av. Hadde jeg hatt muligheten, hadde jeg gitt dere gardinenen i går. Men sånn er det ikke, desverre :-(
Det var kjekt å hilse på dere i går, håper det ikke går like lenge til neste gang!!!

klem fra meg

-Mitt lille rede- sa...

Hei

Det var fint skrevet! Jeg jobber selv i helsevesenet- er også på natt :-) Så jeg kjenner meg godt igjen i det du beskriver. Dessverre! Men heldigvis så er de fleste glade i jobbene sine, og gjør en fantastisk innsats. Jeg er imponert over hvor kreativ og flink dere er på natta der du
er ;-) Hils Jill fra meg :-D

Takk for titten!

Hilsen Lene (Mitt lille rede)

Lene sa...

For en innsats dere gjør!!! Jeg er virkelig helt imponert!!! Laaangt ifra alle som yter noe mer enn det som er forventet av en. Aaahhh - dere skulle hatt medalje - dette gjorde meg virkelig glad - og jeg kan bare forestille meg det gleder beboerne desto mer :)

Når det er sagt - så er det helt forferdelig å tenke på hvor nedprioritert eldreomsorgen i store deler av landet vårt er. Og det er en skremmende tanke at en en dag er så gammel at en trenger denne hjelpen selv. uff, det er så fornedrende, og jeg skammer meg virkelig ovenfor disse gamle som har vært med på å bygge opp landet vært, og bidratt til den velstanden vi lever i. Hva er takken. Ja - skulle bare mangle om ikke kommunen skulle rote litt nede i portemoneen for usle 250 kroner til maling.... Uff, nei - nå blir jeg visst harm her.

Men tusen takk, Aina - og alle dere andre som gjør en ekstra innsats. DET er en iallefall en trøst som varmer godt :)

Ha en fin kveld :)

Emmeline sa...

Dette var bare et deilig innlegg å lese. Ikke at det var så utrolig oppløftende å lese om den situasjonen som helse Norge befinner seg i, sukk!! Men likevel er det utrolig godt at det finnes sånne engler som dere. Som lager Tildaer i fleng, som maler og syr. Som sprer varme og glede slik at eldre mennesker føler seg verdsatt. Det er SÅ godt å oppleve. Jeg har selv en ung frisk far som ble veldig syk, de hadde ikke tid til å mate ham på sykehuset og han klarte det ikke selv heller. Tilslutt måtte vi skrive han ut for å ha ham hjemme og mate ham, da var han så elendig at han hadde en fot i graven. Et vandrende skjelett. Det var rystende for oss alle, og viser noe av hvordan det kan være.
Kontrasten er stor for meg som har gått gradene fra en vanlig kommuneansatt til en som jobber på Rådhuset og kjører stor bil til millioner av kroner... Det er helt absurd. Pampene burde tatt bussen mens de som virkelig trengte det skulle fått litt ekstra, men du vet...Dette er storpolitikk!!
Det gledet mitt hjerte å se hva dere har gjort iallefall, og den svarte sengen ble KNALLTØFF:) Flinke jenter--hils til alle sammen!!!